Co nám festival nabídl?

Čas neúprosně letí a po roce se opět konal Český pivní festival 2018. Tentokrát se konal od 10. do 26. května a to opět na Letenské pláni. Musím říct, že je to jedna ze tří pivních událostí, na které se každý rok těším. Mně to letos nějak rychle uteklo a ačkoliv jsem festival navštívila třikrát, nestačila jsem ani ochutnat všechno, co jsem chtěla.

Opakovaně musím zmínit, že na ČPF si cením toho, že pivo čepují výhradně do skla. Jednak mi to přijde ekologické a jednak mi jednoduše pivo z plastu chutná nějak méně. Pro zaryté nepivaře festival nabídl kvalitní česká vína, likéry, pálenky či cidery a koktejly. Pro řidiče a děti tu byly domácí limonády nebo nealkoholické koktejly. V nově rozšířené gastro zóně jsem tentokrát našla cukrárnu, takže OK!

Domovarnictví frčelo!

Konečně se dostávám k pointě. Letošní ročník se nesl v duchu domovarnictví, které v Čechách zažívá renesanci a začíná být čím dál víc oblíbenější. Mimo to se mi líbilo uspořádání výčepů tzv. Pivní rozmanitosti, která byla barevně oddělena na 3 části: ve žluté části byly nabízena pouze svrchně kvašená piva, v zelené části spodně kvašená a uprostřed ve žluté části se čepovalo pouze do degustační sklenky (tu jsem využívala nejvíc, neboť jsem chtěla ochutnat co nejvíc kousků a nechtěla jsem vypadat jako vrávorající opice, doslova). Samostatné stánky tam měli pivovary Albrecht, Počernický pivovar, Raven, Zichovec, Regent, Chomout a Hendrych. Co se týče zmiňované pivní rozmanitosti, tak ta byla opravdu různorodá. Na tomto festivalu mě baví také to, že na jiných pivních festivalech většinou pivovary jako Strychnine Beer, Zámecký pivovar Blatná, Two Tales, Prager Laffe, Pivovar Mok nebo Stará škola nenarazíte.

Jak už jsem psala výše, festival se nesl v duchu domovarnictví. A tak díky projektu ,,Uvař si své pivo v pivovaru” v rámci Cechu domácích pivovarníků si pár domovarníků zkusilo uvařit  pivo ve spolupráci s větším pivovarem. Z těchto spoluprací vznikla velmi zajímavá a jedinečná piva. Na festivalu jsem stačila ochutnat tři.

  • První neslo název Grodziskie (historický polský styl), který vařil Pivovar Domča (Dominik Burda) na Zichovci. Jelikož jsem neměla páru, co to Grodziskie je, byla jsem dost překvapená. Velmi skvětlounké pivo, s 2,5 % alkoholu, s chutí párků! Normálně tekutej párek prostě. Pak jsem tedy zjistila, že v pivu je nakuřovaný pšeničný slad, tak proto ten párek. (Protože mi párky moc nechutnají, pivo mi moc nejelo, ale rozhodně zajímavá zkušenost.)
  • Druhé byla Norwegian IPA. A to mi móóc chutnalo. Uvařil ho Domácí pivovar Koma (Antone Kom) v plzeňském Ravenu. Do tohoto piva byly přidány norské kvasinky Midtbust Kveik a promyšlená kombinace různých sladů a chmelů. Myslím, že toto pivo by bylo ideální právě při večerním posezení na horské terase s výhledem na Geirangerfjord <3. Zahřálo by v těle i na duši. Silnější pivo (6,9 % alk.) světlé barvy, skvěle zakalené jak pomerančový džus, příjemně hořké a plné chmelových aromat – jalovec, vřes, borovice, smrk, jehličí… Prostě Norsko jak se patří.
  • Třetí pivo z domácího pivovaru Dvojpivovar H&H Krupka (Jan Doubek) se jmenovalo Fresh Pineapple IPA a bylo uvařeno v sokolovském Permonovi. Jednalo se o ovocnou American IPu, do které byly přidány opravdové ananasy. Toto pivo bylo poměrně sladké, velmi osvěžující a zároveň tak akorát hořké. Za mě dobrý.

Slepičinec v okurkáči

Na festivalu jste mohli ochutnat novinku, a to ležák s názvem Dvě slepice z nového létajícího pivovaru Slepice, kterému velí sládková Šárka Vávrová, která je mimochodem i ředitelkou celého festivalu. Řekla bych, že to byl poměrně hipsterský ležák, protože se čepoval do malých zavařovaček s logem pivovaru. Konzervativci zhejtili, liberalisté ocenili. Co se samotného piva týče, tak bylo vařeno v Zámeckém pivovaru Blatná, který sám produkuje neskonale vynikající ležáky. (Upřímně, musím se svěřit, že lepší ležák a desítku než Blatenského kohouta jsem snad asi nenašla.) Ležák Dvě slepice byl ale také velmi dobrý, ale poměrně s nízkým řízem. Vůní i chutí mi připomínal příjemný závan ranní pekárny nebo až cukrárny. Hezky sladěně sladový, mladinkový, no jak čerstvě kynutá houstička! 😀

Co jsem ještě stihla?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *