Bylo velké vedro a já slíbila, že až přijde pořádný letní slejvák, napíšu sem recenzi toho, čím jsem se pokoušela osvěžovat. Nejprve si ujasněme jednu věc. V následujícím článku se nevěnuju pivům. Jedná se totiž o MÍCHANÉ NÁPOJE, ve kterých je obsaženo pivo. Asi tím stylem, jako když si do piva nalijete šťávu a přihodíte lopatu cukru. Takže to, že je tam pivo je opravdu pozitivní přidaná hodnota. Bude to asi delší článek, ale můžete si přečíst jen o svém favoritovi. Nápoje jsou seřazeny abecedně. Taky chci říct, že co nechutná mně, může chutnat Vám. Je to čistě subjektivní hodnocení. V poslední řadě bych chtěla upozornit, že jsem tentokrát hodnotila velmi přísně, tak se na mě nezlobte.

1. Bernard Švestka (0,5 % alk.)

PODÍL PIVA: cca 60 – 65 %

SLOŽENÍ:

  • nealkoholické polotmavé pivo (pitná voda, ječné slady, chmelové produkty)
  • 35 % hm. švestkové šťávy
  • švestkové aroma, steviol-glykosidy steviolu, konzervant E202

Výrobce: Rodinný pivovar Bernard

Tento mix mě bohužel celkem zklamal. Při prvním napití jsem pocítila šok přeslazenosti. Nedokázala jsem ho ani dopít. A to je hrozná škoda, poněvadž se oproti jiným výrobcům hodně snažili! Dovedu si ho ale představit spíše v zimě na bázi svařáku. Chuť sušených švestek byla velmi znatelná.

Z nutričního hlediska dávám velkou pochvalu za poměrně velký přídavek přírodní švestkové šťávy a údajně přírodního švestkového aroma. Z pohledu výrobce tu vidím snahu o slazení jiným sladidlem než glukózo-fruktózovým sirupem. Jako sladidlo mají uvedený steviol-glykosidy, což je podle mnoha institucí zcela bezpečné přírodní sladidlo izolované z rostliny stévie. Nicméně existuje mnoho studií, které tvrdí, že steviol je mutagen a že samotná stévie zvyšuje citlivost na inzulín u krys. Tyto studie byly ale vyvráceny. Absurditou je, že se nejspíš pravdu o stévii nedozvíme, jelikož do roku 1994 byla zakázaná, a to pravděpodobně kvůli politické lobby FDA a výrobcům umělých sladidel. Nechala bych toto téma zkrátka ještě odležet a počkala si na další výzkumy. Dle mého osobního názoru jsou steviol-glykosidy v cajku, ale vadí mi jejich pronikavá sladká pachuť.

Poslední látkou v tomto nápoji je E202. Je to konzervant sorban draselný, vyráběný z ropy. Pro mě velmi sporná látka. S konzervanty je to mnohdy těžké. Nutriskeptici tvrdí, že bez konzervantů to nejde, a ačkoliv je to prokázaný alergen, v menším množství neuškodí. Chápu, že výrobce chce, aby co nejdéle vydrželo a taky chce co nejvíc vydělat. Pořád si myslím, že sorban by tu vůbec nemusel být. O konzervantech v pivu a o sorbanu draselném brzy chystám dva články v novém internetovém časopisu craftbeertimes.cz.

2. BIRELL Botanicals Jablko se zázvorem a heřmánkem (do 0,3 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  • nealkoholické pivo světlé 50 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná, zelený ječmen v prášku)
  • voda, cukr, ovocná složka [přírodní aroma, zkvašená jablečná šťáva z koncentrátu (0,9 %), zkvašený zázvorový extrakt (0,2 %), citrónová šťáva z koncentrátu, pekařský med]
  • obsah ovocné šťávy v hotovém výrobku 1,2%

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Kdyby v něm nebyl přidaný ten štiplavý zázvor a heřmánkové aroma (vonící po heřmánkovém hajzlpapíru), až tehdy by tento nápoj byl osvěžující na léto. Každopádně mě celkem zaráží, že ve složení není po heřmánku i jablku ani památky. Možná se skrývá pod tím přírodním aroma.

Další složkou, která mě zaujala je pekařský med. Ačkoliv se jedná o průmyslový a nejméně kvalitní med plný vody (takový výrobní salám mezi uzeninami), tak je to podle mě stále lepší varianta než glukózo-fruktózový sirup (dále jen GFS).

3. BIRELL Botanicals Bezový květ s tymiánem a citronem (do 0,3 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  • nealkoholické pivo světlé 50 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná, zelený ječmen v prášku),
  • voda, cukr, ovocná složka [citrónová šťáva z koncentrátu (19,3 %), přírodní aroma, tymiánový extrakt (1,8 %)]
  • obsah ovocné šťávy v hotovém výrobku 1,6 %

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Složením podobný jako ten předchozí, akorát se mi tam opět vytrácí ten bezový květ, nejspíš opět pod přírodním aromatem. Osvěží a z této Botanicals edice mi asi nejvíc chutnal. Navíc nebyl tak strašně přeslazený.

4. BIRELL Botanicals Zelený čaj s jasmínem a bergamotem (do 0,3 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  • nealkoholické pivo světlé 50 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná, zelený ječmen v prášku),
  • voda, cukr, ovocná složka (citrónová šťáva z koncentrátu (19,6 %), přírodní zelený čaj-citrón aroma s jinými přírodními aromaty, citrónový extrakt)
  • obsah ovocné šťávy v hotovém výrobku 2,0 %

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Opět ve složení nevidím jasmín ani bergamot. Opět asi pod přírodním aromatem, škoda. Je nejméně sladký, což mi celkem vyhovovalo. Nicméně dále oceňuji, že v této sérii není GFS.

5. BIRELL Malina limetka (0,5 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  • nealkoholické pivo světlé 50 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná)
  • voda, glukózo-fruktózový sirup, ovocná složka (invertní cukr, limetková šťáva z koncentrátu (28 %), kyselina citrónová, přírodní aromata, malinová šťáva z koncentrátu (0,3 %), přírodní barvivo: antokyany, stabilizátor: karubin), vitamín B5, vitamín B6, vitamín C
  • obsah ovocné šťávy v hotovém výrobku 3,5 %

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

A už ho tady máme, GFS (glukózo-fruktózový sirup). Pro mě další sporná látka. GFS může za ještě větší nárůst obezity v populaci. Není divu, že si ho však výrobci oblíbili. Je sladší, tekutý a levnější než cukr. Problémem je hlavně fruktóza, která se v nadbytku metabolizuje na tuk. A tento tuk se ukládá mezi orgány, hlavně játra. Výzkum ohledně této látky je opět zatím v plenkách, avšak já bych doporučila se GFS vyhnout obloukem.

Pak tu máme invertní cukr, což je rozhodně menší zlo než GFS. Jedná se o tekutinu, která se vyrábí z cukru. V každém případě je to zase levnější varianta pro výrobce.

Co se týče antokyanů, tak ty mám ráda. Je to skvělé, účinné, zdravé a přírodní barvivo, které se získává z grepů či slupek hroznů. Mohou obsahovat dokonce i antioxidanty nebo polyfenoly. S karubinem je to podobné. Přírodní stabilizátor (a zahušťovač) získávaný ze semen rohovníku.

Tento nápoj je obohacen o vitamín B5, B6 a C, což je pozitivní, ale 35,5 g cukru v jedné plechovce je téměř denní dávka. Takže chutný, ale za mě zbytečně sladký.

6. BIRELL Polotmavý citron (do 0,3 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  • nealkoholické pivo polotmavé 50 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná)
  • voda, glukózo-fruktózový sirup, ovocná složka (citronová šťáva z koncentrátu, invertní cukr, pomerančová šťáva z koncentrátu, přírodní aromata, ječný sladový extrakt, stabilizátor: karubin), vitamin B5, vitamin B6, vitamin C
  • obsah ovocné šťávy v hotovém výrobku 4,3 %

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Složením téměř identický, přeslazený také. Čeho si ,,považuji‘‘ je hned po Bernardovi druhý nejvyšší obsah ovocné šťávy a to celých neuvěřitelných 4,3 % !!! A to se vyplatí. 😀

7. BIRELL Pomelo grep (do 0,3 % alk.)

PODÍL PIVA: 45 %

  • nealkoholické pivo světlé 45 % (voda, ječné slady, chmelové produkty, kyselina mléčná)
  • voda, glukózo-fruktózový sirup, kyselina citrónová, přírodní aromata, grapefruitová šťáva z koncentrátu, stabilizátor arabská guma

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Všimla jsem si, že tento Birell je mezi lidmi asi nejoblíbenější. Má docela přijatelnou hořkost a ze všech Birellů je pro mě nejvíc osvěžující.

Objevuje se nám tu další látka – arabská guma. Název je strašný, já vím. Kupodivu je to celkem prospěšná látka, protože je to přírodní pryskyřice – získává se z kůry akácie a funguje jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Stále si však myslím, že u takovýchto nápojů je zbytečné upravovat konzistenci a texturu. Aspoň by se ušetřila jedna akácie.

8. GAMBRINUS Limetka a bezinka (2 % alk.)

PODÍL PIVA: neuveden

  • výčepní pivo světlé (voda, ječné slady, chmelové produkty)
  • voda, fruktózový-glukózový sirup, ovocná složka [citrónová šťáva z koncentrátu (33,3 %) bezinková šťáva z koncentrátu (13,3 %), přírodní aroma, regulátor kyselosti: kys. citrónová, invertní cukr, limetková šťáva z koncentrátu, stabilizátor: karubin]
  • obsah ovocné šťávy z koncentrátu v hotovém výrobku 3,5%

Výrobce: Plzeňský Prazdroj

Nijak zvláštní nápoj, stále moc sladký. Ale neurazí. Tady je dokonce uvedeno fruktózo-glukózový sirup, což znamená, že fruktózy je tam víc než glukózy a jak už jsem zmínila, fruktóza je problém. Co chválím, že je tam opravdická bezová šťáva a opravdická limetková šťáva.

9. LITOVEL Černý citron alko (4 % alk.)

PODÍL PIVA: neuveden

  • pivo ležák (pitná voda, ječné slady, cukr, extrakt z praženého ječného sladu, chmelové produkty)
  • glukózový sirup, pitná voda, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, přírodní citrónové aroma

Výrobce: Pivovar Litovel

Docela zajímavá kombinace karamelovo-kávové praženosti a chuti citronů. Ale pořád sladký jako cumel. 48 g cukru v plechovce = cca 10 kostek cukru = přibližná denní doporučená dávka cukru pro průměrného muže. A takhle je to bohužel téměř se všemi nápoji uvedenými v mé recenzi.

10. LITOVEL Černý citron nealko (0,5 % alk.)

PODÍL PIVA: neuveden

  • složky z piva: pitná voda, ječný slad český, ječné slady speciální, glukózo-fruktózový sirup, extrakt z praženého ječného sladu, chmelové pelety, kyselina mléčná
  • složky z limonády: glukózový sirup, kyselina citronová, přírodní citronové aroma, potravinářský oxid uhličitý

Výrobce: Pivovar Litovel

Chuťově méně výrazný, ale víc osvěžující. Kyselina citronová je nutričně OK, ale opět podle mě zbytečné aditivum, protože kyselina citronová je látka vyskytující se přirozeně v ovoci. Ale chápu – prodlužuje trvanlivost a vyvažuje sladkou chuť svou kyselostí.

11. Staropramen Cool Grep (2 % alk.)

PODÍL PIVA: 50 %

  •  pivo nealkoholické světlé 49 – 50 % (voda, ječný slad český, bavorský, chmelové výrobky, někde uváděn i maltózový sirup)
  •  rekonstituovaná ovocná složka 45 – 46 % (voda, citrónová, grapefruitová a pomerančová šťáva z koncentrátu (2,6 %), kyselina: kyselina citrónová, regulátory kyselosti: citrát draselný, mléčnan vápenatý, uhličitan hořečnatý, přírodní aroma, stabilizátor: karubin, sladidlo: steviol-glykosidy, antioxidant: kyselina askorbová, barvivo: karmíny), fruktózový sirup, oxid uhličitý
  • obsah grapefruitové šťávy z koncentrátu v hotovém výrobku 0,8 %

Výrobce: Pivovary Staropramen

Jak chuťově, tak kvalitou naprostý propadák. Navíc s tristním obsahem grapefruitové šťávy – 0,8 %! Pro představu, to jsou 4 ml v jedné půllitrové plechovce. To je jedna necelá lžička!

Citrát draselný – regulátor kyselosti, nevím, proč je přidaný, když už je tam kyselina citronová. Patří mezi bezpečnou látku, ale vyráběnou synteticky a zkoumá se, že možná může způsobovat nedostatek vápníku v organismu.

Mléčnan vápenatý – zvlhčující látka. A já se ptám, proč? Proč zvlhčovat tekutinu? Nicméně je to látka přirozeně se vznikající v lidském těle, avšak tento mléčnan je vyráběný většinou průmyslově a je nevhodný pro děti, protože je ještě jejich tělo neumí přeměňovat.

Uhličitan hořečnatý – stabilizátor. Sice přírodní složka (v přírodě pod názvem magnesit a dolomit), ale k čemu tam prostě je?

Kyselina askorbová = vitamín C – v pořádku.

Další zajímavou látkou jsou karmíny (jinak také pod názvem košenila), které patří mezi přírodní barviva, získávané extrakcí samiček brouka červce nopálového, žijícím na opunciích. Ale pozor! Karmíny se řadí mezi nebezpečné látky! Může způsobovat rakovinu, alergie, anafylaxi, astma, kopřivku či sennou rýmu. U dětí mohou nejspíš za hyperaktivitu.

12. ZLATOPRAMEN Radler Pomeranč a zázvor (1,9 % alk.)

PODÍL PIVA: údajně ze světlého výčepního, ale kdoví jestli (…jestli jsou na Měsíci vůbec ňáký stopy)

  • pitná voda, ječný slad, fruktózový sirup, pomerančová šťáva z koncentrátu (2,2 % hm.), pomerančový extrakt, kyselina citronová, zázvorový koncentrát 0,01 % hm., chmelové produkty, citronový koncentrát, regulátory kyselosti: citronany sodné, stabilizátory: arabská guma, karubin, přírodní aroma, antioxidant: kyselina askorbová, citronová šťáva z koncentrátu, barvivo: karoteny, oxid uhličitý.

Prodávající: Heineken
Zdánlivě neškodný nápoj. Ale zdání klame. Celkový dojem mi zavání ošizenou a nejlacinější pomerančovou chutí. Po chuti a štiplavosti zázvoru ani památky. Ještě aby, když je ho tam 0,01 %. Syntetická chuť, umělá sladkost, nic moc.

13. ZLATOPRAMEN Radler Herbal Černý rybíz a levandule (0 % alk.)

PODÍL PIVA: 44 %

  • nealkoholické pivo 44 % (voda, ječný slad, chmelové výrobky)
  • limonáda 56 % (voda, tekutý cukr, limetková šťáva z koncentrátu 2,1 %, šťáva z černé mrkve z koncentrátu, citrónová šťáva z koncentrátu 1,1 %, přírodní rybízové a levandulové aroma, bezová šťáva z koncentrátu 0,19 , kyselina: kyselina citrónová, šťáva z černého rybízu z koncentrátu 0,1 %, ječný sladový extrakt)

Prodávající: Heineken

Země původu: Slovensko

Na to jak jeho pomerančový bratr pohořel, tak tento rybízový na mě zapůsobil mile. Dost mi chutnal. Když opomenu kyselinu citronovou, nenajdeme tam kromě tekutého cukru v podstatě nic syntetického. Bohužel toho cukru je tam zase strašně moc – 39,5 g na plechovku! Kdyby tam cukru bylo aspoň 3x méně, rozhodně bych doporučila i dětem.

14. ZUBR Yuzu/limeta (2 % alk.)

PODÍL PIVA: neuvedeno

  • světlé výčepní pivo (pitná voda, ječné slady, chmelové produkty)
  • voda, glukózo-fruktózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma, přírodní limetkové aroma, stabilizátor: arabská guma

Výrobce: Pivovar Zubr

Na chuti je celkem dost výrazná, ale příjemná hořkost, která celkem osvěží. Škoda, že tam není aspoň extrakt z pravého yuzu. Jak už jsem psala na Instagramu @pivempolibena, yuzu patří mezi citrusy a vzhledem je podobný bachraté mandarince, chutí prý připomínající grep či pomelo. Původ má v Tibetu a v Číně a je zdrojem mnoha vitamínů.

TOPKY LÉTA:

  1. ZLATOPRAMEN Radler Herbal Černý rybíz a levandule
  2. BIRELL Botanicals – Bezový květ s tymiánem a citronem
  3. BIRELL Botanicals – Zelený čaj s jasmínem a bergamotem

(Botanicals mě potěšily tím, že měli nejméně cukru)

SRÁGORY LÉTA:

  1. Staropramen Cool Grep – složením nejhorší
  2. ZLATOPRAMEN Radler Pomeranč a zázvor – chutí nejhorší
  3. Bernard Švestka – ten mě moc mrzí, ačkoliv se složením zdá téměř nejlepší, ale ta přeslazená pachuť se nedala vydržetAbych to shrnula. Na chuti mě osvěžila asi čtvrtina z výše uvedeného. Bohužel doopravdy Vaše tělo neosvěží žádný nápoj z výše uvedených a to z jediného důvodu – kvůli velkému přebytku cukru, který Vám naopak způsobí ještě větší dehydrataci. Zdraví prospěšný příjem cukru je podle WHO pod 25 g za den. Když si dáte plechovku denně, pokryjete svou potřebu 1,5 – 2x, což je k zamyšlení a zvážení.
    Rada na závěr: Pokud je opravdu vedro, snažte se pít vodu (ochucenou pouze ovocem či zeleninou jako meloun nebo okurka), popřípadě si dejte nealkoholické pivo, které má 4x méně cukru než ty oslazené (např. Birell světlý 0,5 l = 11 g cukru). 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *