Po 2 letech jsem si zpětně přečetla svůj článek o zeleném pivu. Odkaz zde. Dnes bych ho rozhodně napsala jinak. Napsala bych jinak i další články z mé prvotní tvorby. Bez pubertálních, infantilních a subjektivních výlevů a čerpala bych z více zdrojů. Je neskutečně zajímavé, jak se v průběhu života naše názory, myšlenky a postoje mění. Začala jsem na vše pohlížet trochu s nadhledem a ohledem na to, že vše je relativní. Já předpokládám, že se mé názory a pohledy ještě párkrát budou měnit a o tom to asi celé je – do života s tím počítám.

Každoroční kauza – zelené pivo

K napsání tohoto úvahového článku mě motivovaly diskuze na internetu, kde se probíralo zelené pivo. Díky němu vznikly 3 tábory lidí: ty, které by zelené pivo nejradši lili do WC za přítomnosti vymítače ďábla; ty, pro které se zelené pivo stalo tradicí a za každou cenu ho musí do sebe naklopit o každých Velikonocí a ty, kterým je to vlastně fuk. Dříve jsem patřila k té první skupině, která hluboce opovrhovala zeleným močálem (a přitom potají popíjela) a odsuzovala brilantní modř, kterou se barví pivo na zeleno a které způsobuje metabolickou acidózu a smrt. Tímto rozhodně nechci popřít klinické studie, které tyto nežádoucí účinky skutečně potvrdily.

Nicméně je nutno brát v potaz, že existují předpisy, které stanovují přijatelnou denní dávku těchto přídatných látek a taky maximální přípustné množství látky, které se do potraviny může dát. Celkem mě udivuje, že odpůrci silně brojí proti umělému barvivu v pivu kvůli nežádoucím účinkům na zdraví, ale pijí pivo, ve kterém je ALKOHOL. Alkohol – jedna z látek, která patří mezi časté původce rakoviny. A pozor – riziko vzniku různých nemocí vzniká už při konzumaci pouhé jedné skleničky piva denně! Tím chci říct, že když si dáte jednou za rok zelené pivo, ve kterém je brilantní modř, už tím nic nezkazíte, pokud si dáte vůbec pivo… (jste v háji i bez brilantní modři, pozn. red: sarkasmus).

Zdroj: FB Pivovar Grádyš (https://www.facebook.com/pivovar.gradys/posts/1077721285752004)

Ale na druhou stranu mě velmi těší, že se o kvalitu a poctivost výroby nápoje jako je pivo (a vůbec o pivní kulturu) lidé zajímají. Upřímně – já také radši stále vítám pivo, které je barveno kopřivovým extraktem, spirulinou nebo chlorofylem. (Akorát to vypadá opravdu jak rybník.) Pamatujte však, že kvalita piva je komplexní záležitost.

Kritické myšlení?

A takhle to já mám teď se vším, nejen u piva. Jakožto bývalá studentka výživy a současná studentka kvality potravin jsem došla k jisté věci. Každý z nás je jiný, každý z nás má jiný pohled nebo názor na svět, každý z nás vnímá jinak barvy, chuť, vůně atd. Když někomu chutná Gambrinus, tak ať mu chutná dál. Já už neodsuzuji čtvrteční zelené pivo barvené syntetickou brilantní modří, poněvadž vím, že si s rodinou v pondělí dám sváteční řízek, který je nadopovaný akrylamidem a akroleinem, bramborový salát, ve kterém je cholesterol a zakončím to štrůdlem, ve kterém jsou dokonce cukry a lepek!

Zajímejte se o stravu. Zajímejte se o své zdraví. Já jsem momentálně ve fázi volby zlaté střední cesty – všeho s mírou, rozumem a tolerancí.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *