Měl to být videorecept, ale mám 2 věci: málo času a rýmu jak blázen. Myslím však, že Vám to rozhodně nebude vadit a nepohrdnete ani receptem v psané formě 🙂

PIVNÍ CUKROVÍ

Tip:

Pamatujte, že čím kvalitnější použijete suroviny, tím lepší bude finální výrobek.
Já jsem do receptu použila IPu od Primátora, protože jsem neměla jinou možnost nákupu, ale klidně použijte něco speciálnějšího – třeba Stout od Zichovce, ale mně by to bylo líto to nevypít ”v celku”.

Ingredience na pivní redukci:

350 ml piva (typu Ale, ale já to zkoušela i s ležákem)
3 lžíce hnědého cukru

Ostatní ingredience:

4 hrnky hladké mouky
1 lžička pomerančové kůry
1 lžička citronové kůry
1/2 lžičky soli
půl lžičky drceného nového koření (12 kuliček)
půl lžičky drceného muškátového oříšku
špetka drceného pepře
špetka drceného hřebíčku (10 hřebíčků)
hrnek másla
1/2 hrnku hnědého cukru
1/2 hrnku bílého cukru krystal
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
moučkový cukr

Postup:

I) Do kastrolu nalij pivo a nasyp hnědý cukr. Přiveď pozvolna k varu a nech 30 minut redukovat. Pozor, když to přeženete – pění to. Musí z toho být takový sirup (asi 1/3 původního objemu).
II) V míse smíchej všechny sypké suroviny a pořádně promíchej.
III) V další míse rozšlehej změklé máslo, 1/2 hrnku hnědého a normálního cukru do krémova. Poté přidej vejce, vanilkový extrakt a pivní redukci (né moc horkou). Opět vyšlehej.
IV) Vmíchej sypkou směs a vytvoř těsto. V případě potřeby přidej mouku. Zabal do fólie a dej na 1 h do lednice odpočívat.
V) Mezitím si předehřej troubu na 180 °C a připrav si plech a pečící papír.
VI) Pak vyválej těsto o požadované tloušťce (třeba 3 mm jako já) a vykrajuj. Na plech rozlož pečící papír a na ten pokládej vykrájené cukroví. Zbytek těsta dej opět do lednice.
VII) Peč cca 10 minut, záleží na troubě. Okraje musí lehce zhnědnout.
VIII) Pokud chceš, ještě horké je obal v moučkovém cukru. Dej do krabice a nech odležet někde ve sklepě.

Toto je poupravený recept od Lori Rice. Údajně by se podle ní cukroví mělo do týdne sníst, ale uvidíte sami, že je z trouby poměrně tvrdé, takže rozhodně potřebuje odležet. Do Vánoc a do Silvestra by při dodržení skladovacích podmínek mělo vydržet. Pokud ho budete dělat, napište, jak se Vám povedlo!

Já Vám přeji krásný druhý advent a nezapomeňte zapálit další svíčku – svíčku MÍRU.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *