Na zelený čtvrtek

V posledních letech se nám tu rozmohl trend zelených piv podávaných v době Velikonoc počínaje Zeleným čtvrtkem. A poněvadž jsem zeleným pivem nepolíbená, bylo mi dáno rozkazem ten močál ochutnat. Ochutnala jsem bohužel jen zelené Starobrno, které bylo … lepší Starobrno! (,,Je to jako když stojíte ve sněhu jen s jednou botou – čili menší zlo než abyste tam stáli bez obou bot.”) Nicméně tenhle článek nebude o (ne)chutnosti zelených piv, ale o pravdách a mýtech ohledně tohoto fenoménu.

Zase Brno, Starobrno

Co si má ignorantská paměť pamatuje, tak dlouhou dobu se mluvilo o zelených pivech převážně z velkých koncernů. Nyní se předhánějí ve výrobě zelených piv nejen koncerny, ale i minipivovary. Na www.pivnirecenze.cz jsem se dočetla, jak to údajně s původem zeleného piva je: Bylo nebylo, pan sládek Hauskrecht (ze Starobrna) hodně cestoval a objevoval exotické krás(k)y na jihu Evropy. Když se vracel, s sebou si přivezl pár eukalyptových listů a zkusil z nich uvařit nějaký ten pivní kousek. Avšak chuť připomínala rozpuštěné větrovky v pivu. Silní lidé se ale nevzdávají a ani pan Hauskrecht to nevzdal. V roce 2006 světu představil lehce nazelenalé pivo (13 °) s 5,8 % alkoholu.

Asi tři lidé se mě před Velikonocemi ptali, jestli náhodou nevím, čím to je barvené a jaký to má účel. Mimochodem, díky za důvěru. Trochu jsem zapátrala a přesvědčila jsem se, že má ženská intuice nelhala (nikdy nelže). Porovnávala jsem různé obrázky a lustrovala články z lidovek a iDnesu. To oč tu běží je tajemství starobrněnského tajného bylinného výluhu, který udává barvu a chuť zeleného Starobrna. Bylinný výluh se skládá ze tří bylin, z nichž jednou je kopřiva dvoudomá. Instinkt mi říká, že zbylé dvě by mohla klidně být mařinka, meduňka nebo gandža (rozuměj tráva/mařena…prostě konopí), které se používají na barvení zelených piv při příležitosti dne Sv. Patrika.

Vtip je v tom, že plno pivovarů začalo fixlovat. V roce 2012 Starobrno (resp. Heineken) čelilo stížnosti od Sdružení za poctivé české pivo na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, neboť zelená barva pochází ze syntetických barviv, zatímco pivovar se chvástal o tajném bylinném výluhu. (Přesně jak ta liška v nějaké pohádce, co si chvástala svůj chvost!) Pokud si vyžádáte víčko od kegu, bylo ve složení psáno: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, chmelové produkty, likér (cukr, líh, aroma, barvivo E133) a to se považovalo za klamání spotřebitele. Takže nejen, že jde o mix Starobrna a panáka zelené, ale barvivo E133 je brilantní modř vyráběná z uhelného dehtu a zdraví škodlivá látka. Inspekce dala Sdružení za pravdu a Heinekenu hrozila pokuta 3 miliony Kč. Celá kauza dopadla tak, že Heineken přejmenoval z původního “13° Bylinný speciál na 13° Special, na webu zelenepivo.cz navíc přibyla zmínka o likéru a tím splnil požadavky.

V každém případě ne všichni jsou švindlíři a jsem moc ráda, že v ČR si můžeme vybrat z tak široké nabídky malých pivovarů, které pivo vaří s láskou a hlavně poctivě. Například zelené pivo z pivovaru Lobeč je barvené chlorofylem, podobně jako je tomu i u jiných pivovarů.

Skol! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *